Sted

Midtbyen, Trondheim

Areal, M2

1500

Oppdragsgiver

Trondheim kommune

År

2016 - 2021

Peter Egges plass har en irregulær form, tilsvarende middelalderens bystruktur og i kontrast til Cicignons barokke byplan fra 1681 som ellers preger Midtbyen i Trondheim. Byrommet ligger mellom nybygget og hovedbiblioteket i Trondheim, og er definert som barnas torg i Trondheim. Plassen er godt skjermet fra biltrafikk, og den direkte tilkoblingen til hovedbiblioteket i Trondheim gjør plassen til et attraktivt sted for barn og barnefamilier.

Steinskulpturene til Bård Breivik har preget plassen siden slutten av 1980-tallet, og vannfontenen er bevart på opprinnelig sted. Trærne i steinene var forvokste og mistrivdes, og ble byttet ut med «leselamper» i de originale hullene. Lekegrinda er en ny lyssatt sirkelbenk som omfavner steinskulpturene til Breivik. Lekegrinda danner et sentralt og samlende punkt mellom biblioteket og kafeen. Steinskulpturene satt sammen med «leselamper» inviterer til lek eller lesing. Huskestua er et overbygd lekeelement med konstruksjon av limtre. Lyssatte polycarbonatplater gir ly og lyser opp det mest skyggefulle stedet på plassen. Huskestua er fylt med ulike tau, stokker og «hengekøyer» for opphold og lek. Hovedmaterialet på plassen er storgatestein, med noe innslag av skifer. dette for å bygge opp under tanken om et tradisjonelt eldre «selvgrodd» bytorg. For å ivareta universell utforming, er det lagt saget storgatestein i områdene med ganglinjer og adkomst til «Lekegrinda» og «Huskestua».

Lekegrinda og Huskestua, sammen med eksisterende fontene danner hovedelementene på torget, og skaper ulike situasjoner og muligheter for aktiviteter.