Sted

Ryfylke

Areal, M2

120

Oppdragsgiver

Privat

År

2012 - 2014

EKSTERN OMTALE

Archdaily

Hytten er plassert i svakt skrånende terreng på en frodig liten øy nordøst for Stavanger. Øyen har ikke veiforbindelse med fastlandet, og alle byggematerialer har derfor blitt fraktet over med båt.

Hyttens omsluttende form er valgt for å skape et beskyttet og solrikt uterom med utsikt utover fjorden i syd. I dette området av landet er hovedregelen at nordavind medfører klarvær. På sydsiden av hytta er man dermed beskyttet mot den sterkeste vinden under godt vær. Hyttens fellesfunksjoner, som stue, spisestue og kjøkken henvender seg ut mot denne siden, mens hovedandelen av soverom og våtrom er plassert på motsatt side, der de ligger skjermet med henvendelse mot skogen bak.

Hytten har et øvre nivå, tilgjengelig via trapp opp fra inngang/kjøkken, designet for ulike typer bruk. Det ytre rommet er direkte forbundet med øvrige oppholdsrom, mens det indre er en adskilt enhet. Det er tatt åpninger i takflate og gavlvegg for å sørge for at utsikten ut mot fjorden og omgivelsene er tilgjengelig også herfra.

Byggherren ønsket seg maksimal utnyttelse av det tillatte bebygde arealet, og hadde spesifikke ønsker for hvor mange personer som skulle kunne bo på hytten samtidig. For å kunne imøtekomme ønskene er mengden rent trafikkareal forsøkt redusert til et minimum, samtidig som hytten er designet slik at hele det øvre nivået har en høyde som gjør at det ikke regnes med i hyttens totale areal. Videre er det arbeidet med integrerte og plassbesparende løsninger for senger, skap og øvrig oppbevaring.

Det er benyttet norsk skiferstein på den ytre formen, og en spilekledning i tre i forsenkninger og innhuk. Skiferen er strukket i lengderetningen sammenlignet med tradisjonell kvadratisk skiferbelegning, og formatene er presset helt opp mot det maksimale av hva som er mulig å ta ut. Skiferen er mørk gråsvart og inneholder jern, hvilket gir et naturlig fargespill som forandrer seg under ulikt vær og ulike lysforhold. Spilekledningen er utført i acetylert trevirke, hvilket har en stabilitet som har gjort det mulig å jobbe med høy presisjon I alle overganger uten fare for bevegelser og forskyvninger.

I interiørene er det arbeidet med ask i ulike former; som panel på tak og vegger, spiler i himlinger, finerplater på vegger og i faste innredninger, og som heltre i gulv på hems. Gulvene i første etasje er utført i slipt betong med vannbåren varme.

Et sentralt element i hytten er betongstrukturen i stuen. Denne er plasstøpt med liggende bordforskaling, og rommer en peisovn som er støpt inn i formen. Betongstrukturen fungerer som varmelagringselement i hytta.

Prosjektet er gjort i samarbeid med Resell Arkitektur.